CONDITIILE DE ACCES IN POLIGON

Conditia obligatorie de participare la trageri cu arme letale a unei persoane este sa aiba 18 ani (pentru arme neletale sa fi implinit 14 ani si sa fie insotit de un adult), sa posede asupra asupra sa carte de identitate in original si sa nu se afle sub efectul bauturilor alcoolice, al substantelor halucinogene, psihotrope sau al medicamentelor ale caror efecte sunt de natura sa afecteze securitatea tragerii, intr-o stare avansata de oboseala sau care sufera de o afectiune temporara care poate genera o stare de pericol in conditiile folosirii armelor si munitiilor, sau care prezinta semne de instabilitate sau labilitate psihica. Deasemeni, este interzis accesul in incinta poligonului cu animale.

ATENTIE!

1. Accesul tuturor persoanelor in incaperile si spatiile care formeaza poligonul se va face numai cu un insotitor din partea personalului poligonului.

2. Este obligatorie folosirea echipamentul individual de protectie in poligonul se compune din: casti de protectie, ochelari de protectie.

3. Este interzisa introducerea in perimterul poligonului de arme si munitii care nu sunt autorizate si inregistrate și/ sau introducerea de arme defecte sau munitii confectionate artizanal.

4. Este interzisa introducerea si consumul de bauturi alcoolice, introducerea si consumul de droguri sau medicamente ale caror efecte sunt de natura sa afecteze securitatea tragerii

5. Este interzis accesul persoanelor aflate sub efectul bauturilor alcoolice, al substantelor halucinogene, psihotrope sau al medicamentelor ale caror efecte sunt de natura sa afecteze securitatea tragerii.

6. Este interzis accesul persoanelor care se afa intr-o stare avansata de oboseala sau sufera de o afectiune temporara care poate genera o stare de pericol in conditiile folosirii armelor si munitiilor.

7. Este interzis accesul persoanelor care prezinta semne de instabilitate sau labilitate psihica.

8. Este interzis accesul in incinta poligonului cu animale.

9. Este interzis fumatul pe aliniamentul de asteptare si de tragere.

10. Este interzis ca tragatorul sa se prezinte in poligonul de tragere cu munitia incarcata in incarcatoare, din afara acestuia. Exceptie fac doar persoanele care sunt dotate cu arme de paza si aparare.

11. Este interzisa indreptarea armelor asupra persoanelor, lateral si spre spatele poligonului indiferent daca sunt sau nu incarcate.

12. Este interzisa lasarea armamentului nesupravegheat, chiar si pentru intervale scurte de timp

13. Sunt interzise simularile de "ochire" sau indreptare a armei catre alte persoane - inclusiv propria persoana - chiar daca arma este descarcata.

14. Este interzisa executarea tragerilor când personalul de intretinere se afla in câmpul de tragere (la tinte).

15. Este interzis accesul in zona de tragere si de siguranta a oricarei alte persoane pe timpul executarii tragerilor.

16. Este interzisa manipularea sau verificarea armelor in alte zone decât pe aliniamentul de tragere.

17. Este interzis schimbul de arme intre tragatori inainte sau pe timpul executarii sedintei de tragere.

18. Este interzisa plecarea de pe aliniamentul de tragere cu arma incarcata, neverificata sau cu arma in mâna.

Normele de conduita in poligon

Norme de conduita in incinta poligonului de tragere si pe perioada efectuarii tragerii

Persoanele care urmeaza sa participe la sedinta de tragere sunt insotite doar de instructor in poligon, pâna la alininamentul de tragere. Tragerile se executa numai in prezenta si sub supravegherea instructorului in poligonul de tragere.

La inceputul sedintei de tragere tragatorului ii este repartizata o singura linie de tragere. Este interzisa folosirea oricarei alte linii de tragere decât cea repartizata la inceputul sedintei de tragere. Instructorul in poligonul de tragere coordoneaza intreaga activitate desfasurata in cadrul sedintei de tragere, iar tragatorul este obligat sa respecte comenzile acestuia de la intrarea in poligon pâna la incheierea sedintei de tragere. Inaintea inceperii sedintei de tragere instructorul in poligonul de tragere verifica armele si incarcatoarele celor care urmeaza sa execute sedinta de tragere.

(1) In poligonul de tragere se desfasoara urmatoarele operatiuni pentru tragere :

a) pregatirea pentru executarea sedintei de tragere, executarea sedintei de tragere si incetarea sedintei de tragere. Aceste operatiuni se fac sub indrumarea si in baza unor comenzi ale instructorului in poligon.

b) pregatirea pentru executarea sedintei de tragere – consta in efectuare unui instructaj care certifica faptul ca tragatorul a luat la cunostiinta pe baza de semnatura de continutul regulamentului de organizare si functionare a poligonului de tragere si se obliga sa respecte prevederile acestuia si comenzile ce se dau in poligon de catre instructorul de poligon. Acest instructaj este obligatoriu pentru oate persoanele care doresc sa execute trageri in poligon. De asemenea pe aliniamentul de tragere se vor face cateva miscari ,,pe sec,, cu arma cu care se va executa sedinta de tragere pentru familiarizarea tragatorului cu miscarile si comenzile in poligon.

c) executarea sedintei de tragere –consta in introducerea munitiei in incarcatoare si executarea focului cu arma. Aceste activitati se xecuta numai pe aliniamentul de tragere.

d) incetarea sedintei de tragere – aceasta operatiune se face la sfârsitul timpului alocat pentru sedinta de tragere si consta in inspectia rmei(camera cartusului)si incarcatoarelor atât de catre instructorul de tragere in poligon cât si de tragator in scopul prevenirii unor osibile accidente dupa terminarea sedintei de tragere.

(2) Comenzile instructorului in poligonul de tragere pe timpul executarii sedintei de tragere sunt :

a) Alimentati incarcatoarele – La aceasta comanda tragatorul introduce cartusele in incarcatorul pistol.

b) incarcati – La aceasta comanda tragatorul introduce incarcatorul in mânerul pistol, apoi introduce cartusul in camera cartusului.

c) Foc – La aceasta comanda tragatorul poate executa foc asupra tintei, pe directia de tragere care i-a fost repartizata la inceputul tragerii.

d) incetati–Descarcati – La aceasta comanda tragatorul scoate incarcatorul din mânerul pistol, trage de mansonul inchizator spre inapoi si se asigura ca nu mai are cartus in camera cartusului,asteapta sa fie verificata camera cartusului de catre instructorul poligonului.

e) Armele la control – la aceasta comanda tragatorul trage mansonul inchizator spre inapoi si asteapta sa i se verifice arma de catre instructorul in poligonul de tragere.

f) Asigurati – la aceasta comanda tragatorul elibereaza mansonul inchizator si apasa pe tragaci (executa percutia de control) dupa care asigura arma(daca are siguranta manuala) si o depune in siguranta pe masa(sau in toc daca tragatorul are toc la centura).

(3) Pe durata efectuarii manevrelor cu pistolul pe linia de tragere, tragatorul trebuie sa tina pistolul indreptat cu teava spre tinta, cu degetul aratator in prelungirea garzii tragaciului. Numai la comanda “FOC” se introduce degetul in garda tragaciului si se actioneaza tragaciul.

(4) in cazul in care apare un incident pe parcursul sedintei de tragere, tragatorul semnalizeaza acest lucru prin ridicarea mâinii si anunta vocal: “INCIDENT” ramânând pe pozitie la linia care i-a fost alocata fara a se intoarce cu arma in alta directie si fara a incerca sa-si remedieze incidentul ara acordul instructorul de poligon.

(5) Incidentele aparute pe timpul tragerii se remediaza pe linia de tragere, mentinând permanent arma indeptata spre axul poligonului.

(6) Remedierea defectiunilor la armamentul cu care se executa tragerea se face in afara poligonului, numai dupa ce acesta a fost descarcat si asigurat,in prezenta instructorului in poligonul de tragere.